Voorbeelden van projecten die wij steunen

Stichting Ondernemersbelang Rotterdam verbindt haar naam aan projecten die een verschil kunnen maken. Dit zijn sociale en culturele initiatieven met een maatschappelijk belang die het ondernemersklimaat verbeteren.

Al onze projecten

Serena Angelista en D'Avallonne van Dijk winnen Henri Winkelman Award 2021

op 7 december 2021 zijn tijdens een online ceremonie van de Willem de Kooning Academy de Henri Winkelman Awards 2021 uitgereikt. De eerste prijs van € 10.000 ging naar Serena Angelista. De runner-up prijs van € 5000 ging naar D'Avalonne van Dijk.

Codarts-alumni ontvangen Henri Winkelman Award 2021

Circuscollectief Sinking Sideways, bestaande uit Xenia Bannuscher, Dries Vanwalle en Raf Pringuet, en zanger Guus Bok – allen oud-student van kunsthogeschool Codarts en woonachtig in Rotterdam – hebben op maandag 13 september een Henri Winkelman Award ontvangen.

The New Current

Van 29 juni t/m 4 juli 2021 vond de 5e editie van The New Current plaats als onderdeel van de zomereditie van de Rotterdam Art Week. De tentoonstelling presenteerde 19 kunstenaars, aangevuld met 7 performances en een Art & Walk‘. Onderdeel van The New Current was ook het ontwikkelprogramma dat in juni, voorafgaand aan de kunstweek, plaatsvond. Vanuit Cultuur en Ondernemen werd mede dankzij onze steun een gratis sessie aangeboden aan de deelnemers van het programma.

Ik was hier

“Said Kasmi was hier”: met het plaatsen van zijn naam op de poster lanceert wethouder Said Kasmi op 2 december in de Doelen officieel de campagne Ik was hier, namens Stichting Toegift Rotterdam. Een uniek initiatief van ruim 50 Rotterdamse culturele instellingen. Gezamenlijk zetten zij zich in om publiek bewust te maken van de mogelijkheid om middels een nalatenschap kunst en cultuur in Rotterdam te ondersteunen en door te geven aan een volgende generatie.

Roos Tulen wint Henri Winkelman Award 2020

Tijdens een besloten online uitreiking van de Henri Winkelman Award is op 5 november Roos Tulen bekroond met de hoofdprijs van €10.000 euro. Merel Klomp en Elmar Janse (Encrite) gingen er met de 2de prijs vandoor van €5.000

Opknapbeurt tuin CultuurWerkplaats Tarwewijk

Stichting CultuurWerkplaats Tarwewijk zet zich in voor een betere leefomgeving, meer sociale cohesie en voor de ontwikkeling van bewoners in de Tarwewijk en omgeving. Hun aanbod aan cursussen,activiteiten, projecten en faciliteiten is zeer divers. Kunst, cultuur en natuur spelen hierbij een belangrijke rol. Hun pand op de Cillershoekstraat 1 heeft een grote binnentuin waar er hard gewerkt wordt aan een gezonde stads-biodiversiteit. Met onze steun kan deze eens overwoekerde en vervuilde tuin zijn nieuwe functie vervullen als een plek waar men buiten tot rust kan komen,van de oogst van de moestuinen en fruitbomen kan genieten, naar een voorstelling kan kijken, mee doen aan een jeu de boules competitie en nog veel meer. Onder de naam ‘Het Wilde Groen’ lanceert de CultuurWerkplaats zomer 2020 hun sociale onderneming waar bewoners tevens een leerwerkplek hebben.

Roodkapje open culturele supermarkt

Roodkapje opende met o.a. onze steun eind mei 2020 de deuren van een Culturele Supermarkt. Een winkel waarin producten van kunstenaars in de schappen liggen zodat Roodkapje en kunstenaars samen uit de crisis kunnen komen.

COVID-19 pakket voor Rotterdamse MKB-ers

Stichting Ondernemersbelangen Rotterdam ondersteunt de actie van MKB Rotterdam Rijnmond om (kleine) MKB ondernemers te voorzien van een Covid-19 pakket, met o.a. mondkapjes, handgel, desinfectiedoekjes e.d., om de eerste horde te kunnen nemen in de 1,5 meter economie. Deze week werd het 1e pakket overhandigd aan MKB ondernemer Fleur Nicolakos van het bedrijf Allganized (zie foto). De overige pakketten worden week geleverd bij ca. 800 Rotterdamse MKB-ers.

Jeugdtheater Hofplein

You ‘ll never zit alone - Jeugdtheater Hofplein draagt met haar diverse activiteiten in grote mate bij aan het empoweren van kinderen en jongeren in Rotterdam door op unieke wijze hun persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en hun leefwereld te verrijken. Dit leidt er toe dat Hofplein de basis legt voor de culturele humuslaag van Rotterdam en daarmee een heldere plek inneemt in de keten van talentontwikkeling in de culturele sector van deze stad. Door kinderen en jongeren te verrijken, wordt hun kans als succesvolle burger vergroot. Het Hofpleintheater is het eigen huis van Jeugdtheater Hofplein, hét podium in Rotterdam van, door en voor kinderen en jongeren. Na de verbouwing in 2016 is het nu heel erg nodig om ook de 496 stoelen in de grote zaal te vervangen die sinds 1999 in het theater staan. Na ruim 20 jaar intensief gebruik zijn ze écht op. Komend seizoen, seizoen 2020-2021, bestaat Jeugdtheater Hofplein 35 jaar. Een mooi moment om deze verjaarsdagwens voor nieuwe stoelen en omliggende vloerbedekking te realiseren.

Bezoekerscentrum Molens aan de Kralingse Plas

Om mensen nog beter kennis te laten maken met de molens De Ster en De Lelie komt er een bescheiden bezoekerscentrum aan de plaszijde van molen De Ster. Het bezoekerscentrum zorgt voor betere faciliteiten voor bezoekers en vrijwilligers, zoals een toiletruimte, een keuken en een werkplaats voor het onderhoud aan de molens door de vrijwilligers. Het bezoekerscentrum wordt duurzaam ingericht en is energiezuinig. In De Ster worden het molenmuseum en de molenwinkel opnieuw ingericht. In de winkel worden specerijen verkocht die in de molen gemalen zijn. Het bezoekerscentrum is in 2020 gereed.

Rotterdam Music Awards 2019

Tijdens een zinderende award show zijn eind 2019 de winnaars van de Rotterdam Music Awards bekendgemaakt. Bij de categorie De Belofte werd de winnaar gekozen middels publieksstemmen. De 4 jurywinnaars van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2019 waren genomineerd. Hiphop-act Wowi sleepte de meeste stemmen in de wacht en mocht de award in ontvangst nemen. Over Wowi zei de jury bij de finale: “Een energieke, muzikale artiest die elke club/festival kan vullen in de toekomst.” Wowi wint hiermee een werkbudget van 10.000 euro voor een natraject. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Ondernemersbelangen Rotterdam en Music Matters.

Stichting Voedseltuin

Stichting Voedseltuin Rotterdam is opgericht met als doel om de voedselpakketten van de Voedselbank Rotterdam te voorzien van gezond en vers voedsel. Met de hulp van vrijwilligers wordt er op een terrein van 7000 m2 op de gedempte Keilehaven in Delfshaven biologische groente en fruit gekweekt. Het is tevens een leer en praktijktuin gericht op mensen in een kwetsbare situatie op de arbeidsmarkt en op mensen die zich graag samen met hen willen inzetten voor een groene en gezonde stad.

Social Impact Fonds Rotterdam

Het doel van SIFR is het bevorderen van een duurzame en inclusieve regio Rotterdam door sociale en reguliere bedrijven te financieren en te adviseren in de opstart- en groeifase. In het bijzonder kunnen de volgende belangrijke kernpunten worden genoemd: 1. Investering in sociale ondernemingen in Rotterdam; 2. Ontwikkeling van kennis en ervaring in sociale ondernemingen; 3. Armoedebestrijding 2.

Circusstad Festival 2020

Circusstad Festival is het festival dat innovatief circustheater produceert en presenteert in het hart van Rotterdam. Dit houdt juist ook in dat het festival sterk investeert in de innovatie van producties en in jonge Rotterdamse circusmakers om zodoende richting te geven aan de ontwikkeling van het Nederlandse circusveld.

Buitenplaats Brienenoord

Denk- speel en werkplaats voor Rotterdammers van alle leeftijden op het Eiland van Brienenoord

Stichting Drs. H.H. Horsting prijs

Een prijs voor Rotterdammers die op cultureel, historisch en/of maatschappelijk gebied een waardevolle bijdrage hebben geleverd.

Stichting Ondernemersklankbord

Begeleiden van minder vermogende MKB-ers door vrijwillige adviseurs.

Stichting IMC Weekendschool

Hier kunnen kinderen uit achterstandswijken kennismaken met enthousiaste professionals - en hun uiteenlopende vakgebieden. Het initiatief heeft al meerdere alumni opgeleverd.

Theater Walhalla

Een theater dat d.m.v. goed cultureel ondernemerschap een bijdrage levert aan de opbloei van Katendrecht.

Stichting Rotterdamse Uitdaging

Een bedrijvennetwerk dat maatschappelijke organisaties ondersteunt met materialen, middelen en kracht.

St. Rotterdamse Ondernemersprijs

Een bijdrage voor het uitreiken van de Rotterdamse Ondernemersprijs voor goed ondernemerschap. De ondernemers worden geselecteerd beoordeeld door een vakkundige jury.

Wijkkeuken van Zuid

Een wijkkeuken waar getalenteerde thuiskoks de heerlijkste gerechten koken voor wie maar wil. Ook verzorgen zij caterings op locatie. Voor de thuiskoks is dit een opstap naar scholing, vrijwilligerswerk, een betaalde baan of ondernemerschap.

Stichting Over de Brug

Geeft jongeren met financiële hobbels een steuntje in de rug bij de aanschaf van praktische leer benodigdheden.

Stichting Vermaeck IJsbaan

Het ijsvrij Park Festival; De ijsbaan met winterpaviljoen wordt opgebouwd in het park bij de Euromast. Het festival brengt gezinnen, wijkbewoners, vrienden en collega’s bij elkaar.

Stichting Rotterdamse Munt

Een bijdrage in het professionaliseren van de organisatie en het vermarkten van hun producten. Leveren stageplaatsen en werken met o.a. tewerkgestelden.

Stichting RDM Festival

Het Future Flux Festival op de RDM Rotterdam. Voor creatieve makers en ondernemers uit de wereld van techniek, kunst, innovatie en design.

Henri Winkelman Award

Een prijs uitgegeven in samenwerking met de Willem de Kooning Academie voor een ex- student die erin is geslaagd voor meer dan 50% als zelfstandige creatieveling in zijn levensonderhoud te voorzien. En een 2e prijs in samenwerking met Codarts performance art opleiding.

Circusstad Festival

De magie van circus is bijna niet onder woorden te brengen. Circus doet iets met je, ongeacht je leeftijd. Deze verwondering voert vijf dagen lang de boventoon tijdens Circusstad Festival Rotterdam.

Classic Young Masters

Classic Young Masters scout, selecteert en begeleidt jonge, zeer talentvolle musici in de klassieke muziek

Stichting Huis van Morgen, Vreewijk

Een plek voor alle jongeren in Vreewijk. Een plek waar jongeren zich thuis mogen voelen, mogen groeien en waar verhalen worden gedeeld

Uitgave “Anders nog iets” door Annemarie Mosterd

Over ondernemers die de stad verrijken met hun passie en hun ambacht. Studio Mosterd vond het tijd om de markante, sociaal betrokken ondernemers die er nog zijn, in de schijnwerpers te zetten.

Stichting Vrienden van Codarts

De stichting heeft ten doel het bevorderen van het onderwijs op het gebied van muziek, dans en circus in Rotterdam door in het bijzonder een goede relatie te bevorderen tussen de hogeschool Codarts Rotterdam en het publiek en de studenten van de hogeschool.

Stichting BlueCity

BlueCity is een broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen. Binnen het ecosysteem van sociale ondernemers en radicale disruptanten is afval een waardevolle bouwsteen.

Stichting Rotterdam Circusstad

De stichting is in 2009 opgericht vanuit de samenwerking tussen Codarts Circus Arts, Theater Rotterdam, Luxor Theater en Circus Rotjeknor. Met passie werken zij samen aan de ontwikkeling van circustheater als eigentijdse, innovatieve vorm van podiumkunst en het betrekken van een zo breed mogelijk publiek.